Netfejlesztő

Ha egy helyi kis üzlet tulajdonosa vagy, mondjuk ruhaboltot üzemeltetsz vagy éttermed van, ahhoz, hogy a vállalkozásod igazán nagyra tudjon nőni és további sikereket tudj elérni, szükséged van egy weboldalra.

Ha egy új induló weboldalt szeretnél építeni vagy a jelenlegi weboldalad hatékonyabbá tenni, akkor az alábbiakban látsz 9 kulcsfontosságú lépést az induláshoz. Ezekkel a lépésekkel elősegítheted, hogy a vállalkozásod weboldala produktívan vegye fel a versenyt az online piacon.

Kezdjük is el!

1. Szerezz be egy jó domain nevet

A domain neved, másnéven a weboldal címe a belépési pont a weboldaladra. Fontos, hogy jó benyomást keltsen a használhatóság, valamint a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából.

Mindenek előtt a domain név kiválasztása az első. Ugyanis enélkül nem tudsz elindulni az online világban, ez a te kincsed, ezt látja mindenki és ezzel tudnak megtalálni.

2. Vásárolj biztonságos, bővíthető tárhelyet jó ügyféltámogatással

A weboldal tárhelyszolgáltatója egy olyan cég, amely a weboldal interneten való megtekintéséhez szükséges technológiát és szolgáltatást kínálja. A domain nevet összekapcsolja a tárhellyel, így amikor a felhasználók felkeresik a weboldal címét, megjelenik számukra a weboldal.

A tárhelyszolgáltatás díja havi 10.000 és 100.000 forint között mozoghat, attól függően, hogy milyen technológiát és támogatást választasz. Általában kedvezményt kapsz, ha éves csomagot vásárolsz, nem pedig a havei előfizetést használod.

Íme néhány irányelv a jó tárhely kiválasztásához:

Néhány népszerű weboldal tárhelyszolgáltató:

3. Jól láthatóan és tisztán jelenítsd meg a vállalkozásod leírását

Fontos, hogy azonnal tudasd az emberekkel, hogy ki vagy és mit csinálsz, nehogy összezavarodjanak, amikor felkeresik a vállalkozásod weboldalát. Nézd meg, hogy a főoldalad kezdő képe (hero image) és azt követő szakaszok virtuálisan is ábrázolják a szolgáltatásaidat, valamint a kezdő képre vagy az mellé egy kisebb bevezető szöveg kerüljön elhelyezésre, amely leírja, hogy ki vagy és mit csinálsz.

Ezenkívül figyelj arra, hogy mind a főmenüben és a láblécben is könnyen elérhető legyen a “Rólunk” oldal linkje vagy linkjei, így az emberek rákattinthatnak és részletesebben olvashatnak a vállalkozásodról és arról, hogy mit és miért csinálsz.

4. A legjobb tartalomkezelő rendszer kiválasztása

A tartalomkezelő rendszer (CMS) egy szoftverprogram vagy egy alkalmazás, amelyet digitális tartalom létrehozására és kezelésére használnak. Egy jó CMS segít fenntartani a weboldalad és nincs szükséged sok technikai tudásra a használatához. Egy olyan CMS-t kell választanod, amelyet a te egyedi igényeidnek megfelelően terveztek. Különböző okokból, különböző rendszereket érdemes használni, például felhasználóbarát rendszer, bővíthetőség és a költségvetés miatt.

Az alábbiakban bemutatok néhány népszerű rendszert az erősségeik és a gyengeségeik leírásával.

WordPress

A WordPress a világ legnépszerább tartalomkezelő rendszere. Hatalmas, aktív támogató közönséggel és számos hasznos beépülő modullal rendelkezik. (Ha a rengeteg bővítmény közül nem találsz olyat, amit azt csinálja amit szeretnél, akkor könnyen találhatsz egy WordPress fejlesztőt, aki elkészíti neked.) A WordPress ingyenes és viszonylag egyszerűen telepíthető. A legtöbb weboldal fejlesztő ismeri, így nem nehéz olyan személyt vagy ügynökséget találni, aki elkészíti a weboldalad. Én azt javasol, hogy a kisvállalkozások a WordPress-t használják a weboldalaik létrehozásához, annak rugalmassága és bővíthetősége miatt.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a WordPress legnagyobb gyengesége a biztonság – népszerűsége miatt a hackerek leginkább rá céloznak. A WordPress-el épített weboldalt rendszeresen karban kell tartani és biztonságossá kell tenni, hogy ne kerüljön feltörésre. Ezenkívül nehéz minden harmadik féltől származó beépülő modult biztonságossá tenni. A WordPress weboldal biztonságának megőrzése folyamatos elkötelezettség kell legyen a különféle bevált módszerek révén (ellenőrizve, hogy a beépülő modulok frissítésre kerültek-e az elmúlt néhány hónapban. https://wordpress.com/

Shopify

A Shopyfi a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb webáruház platformja. A Shopify nem csak egy webshop platform, hanem egy POS rendszer is egyben, ami képes összekötni az online boltodat az offline üzleteddel.

A Shopyfi webáruház az egyik legjobb e-kereskedelmi (eCommerce) termék a piacon. Egy Shopify webshop elindításához és menedzseléséhez egy böngészőn kívül szinte semmi másra nincs szükséged. A Shopyfi nem egy dobozos megvásárolható termék, hanem egy teljesen online webáruház platform, ami havidíjas előfizetéssel működik. Neked nem kell foglalkoznod a hosting-al, szerver telepítéssel, tárhely bérléssel, csak magára a webáruházra kell fókuszálnod, ami egy rendkívül pozitív dolog.

Érdemes megemlíteni, hogy kis áréssel működő webshopok esetén vagy nagyon erős árversenyben azonban nagyobb kihívást jelent a magasabb tranzakciós díjak ellenében is profitábilisnak maradni. Havi díjak már elérhetők havi 30 dollártól és angol tudás nélkül nem érdemes belefogni. https://www.shopify.com/

ShopRenter

A Shoprenter Magyarország piacvezető bérelhető webáruház rendszere. A népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a több, mint 3500 hazai webshop tulajdonos, aki a webáruház platformjának a ShopRentert válaszotta. A ShopRenter webáruház rendszer rengeteget fejlődött az elmúlt évek során. Webáruház készítés szempontjából a ShopRenter legnagyobb előnye azon felül, hogy a rendszer dinamikusan fejlődik, az egyértelműen az egyedülálló támogatás a hazai kereskedők számára. Ha bármi problémád adódik, egyszerűen és gyorsan tudsz támogatást vagy segítséget kérni, nem kell külföldre telefonálgatnod, ahol vagy el tudod érni a supportot vagy sem.

A ShopRenter bérelhető webáruház rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell saját webshop motort fejlesztened vagy vásárolnod, hanem elég bérelned havi pár ezer forintért, ami egy rendkívül költséghatékony megoldás.

A ShopRenter egyik legnagyobb hátránya a design. A megadott sablonok gyenge minőségűek, ezért vagy rendelned kell tőlük vagy ha nem bírod megfizetni, akkor egy külső emberrel kell elkészítettned. https://www.shoprenter.hu/

Unas

Bérelhető rendszerek közül érdemes még az Unast megemlíteni, ami szintén magyar fejlesztés. Ami miatt nagyon sokan szeretik, hogy pénztárcabarát. Sok kezdő vállalkozás náluk indul.

Átlátható, kezdők is könnyen elsajátíthatják a webáruház felületét és maguk is tudják működtetni a webáruházat. Ha mégis elakadnál az ügyfélszolgálat segít neked, de van Facebook csoportjuk is, ahol segítség kérhető a többi webáruház tulajdonostól vagy éppen az Unas fejlesztőitól.

Az ingyenes sablonok nem a legtrendibbek, valamelyest szerkeszthetőek, de sajnos egyediséget nem tud a webáruháznak adni. https://unas.hu/

5. Hozz létre egy érdekes, emlékezetes és vonzó felhasználói felületet a weboldalon

Nézd végig az oldalad, hogy pozitív benyomást kelt-e, amely eredményeket is hoz. Ehhez a következő lépéseket hajtsd végre:

6. Optimalizáld a vállalkozásod weboldalát a keresőmotorokhoz

A SEO (keresőoptimalizálás) olyan gyakorlatok összesége, amelyeket a weboldaladon alkalmazol annak biztosítására, hogy a keresőmotorok megfelelően indexeljék és rangsorolják a weboldalad, majd megmutassák a felhasználóknak. Miútán a weboldalad a keresőmotorok feltérképezik, versenyben állnak a hasonló tartalmú weboldalakkal. Minél jobb a weboldal dizájnja és tartalma, annál előrébb fog megjelenni a keresőmotorok eredményoldalain,

A SEO főként a következő gyakorlatokat foglalja magába:

A SEO egy rendkívül fontos, folyamatos eljárás, amellyel bekerülhetsz a keresőmotorok eredményoldalának első oldalára is (ami nagy mennyiségű ingyenes forgalmat eredményez).

7. Rendszeresen hozz létre és tegyél közzé minőségi tartalmat

A tartalom mennyisége és frissessége egyaránt fontos a keresőmotorok számára, ezért szükséges, hogy készíts tervet  minőségi cikkek és/vagy blogbejegyzések közzétételére. Ha szeretnél előkelő helyet a keresőmotorok eredményei között és arra ösztönözni az embereket, hogy újra és újra visszatérjenek a weboldaladra, akkor a lehető leggyakrabban frissítened kell a weboldalad új és releváns tartalommal.

A statikus oldaltartalom és cikkek mellett a weboldalon közzétehető tartalmak egyszerű formája az ajánlások. Ha véleményeket kérsz az ügyfelektől, majd közzéteszed azokat a weboldaladon, akkor jó esélyed van arra, hogy friss és jó minőségű tartalom fogadja a felhasználókat a weboldaladon. Ezzel még vonzobbá teheted a vállalkozásodat.

Győződj meg arról, hogy a tartalmakkal megfelelő, a márkádhoz, vállalkozásodhoz illő hangot használsz, amelyeket az emberek szívesen olvasnak.

8. Telepítsd a webmester eszközöket

Használd ki a létfontosságú adatokat a forgalom és a weboldal teljesítményének elemzéséhez a Google Analytics és a Google Search Console létrehozásával. Ezek az eszközök a következő típusú információk nyomon követésére használhatók:

9. Végezd el a weboldalad karbantartási tervét

Nem szabad weboldalt létrehozni, majd hagyni, hogy elhanyagolják. Annak érdekében, hogy egy sikeres weboldal legyen, amely jól szerepel a keresőknek és nem kerül feltörésre, gondoskodnod kell a megfelelő karbantartásról.

Néhány tipp a weboldal karbantartási tervének elkészítéséhez:

 

Konklúzió

A cikk elolvasása után láthatod, hogy nem olyan egyszerű egy helyi vagy kisvállalkozás számára weboldalt létrehozni, mint elsőre gondoltad. Ha azonban követed az ebben a cikkben leírt lépéseket, a vállalkozásodnak nagy esélye lesz arra, hogy sikeres legyen az online piacon.

Ha tetszett amit olvastál, oszd meg másokkal is:
Megosztás itt: facebook

Talán az alábbi olvasmányok is érdekelhetnek:

Netfejlesztő logó fehér
Email:

info@netfejleszto.hu

Telefon:

+36-70-413-2662

Email:

info@netfejleszto.hu

Telefon:

+36-70-413-2662